MEE Rotterdam Rijnmond
MEE in het wijkteam - blog van Hanneke de Jong
Een generalist die een brede doelgroep bedient bij tal van hulpvragen, binnen alle soorten en maten van aanvliegroutes. Dat komt als eerste bij mij op als ik denk aan het wijkteam. Heerlijk, dat integraal werken. Elkaar kunnen laten invliegen en bijstaan in soms complexe casuïstiek. “Wil jij volgende week met mij op huisbezoek, het gaat om een gezin waarin vermoedelijk LVB speelt.” Die vraag krijg ik vaak. Anderzijds vraag ik bijvoorbeeld aan een collega GZ-psycholoog om mee te denken in een gezin, waarbij het kind mogelijk persoonlijkheidsproblematiek heeft en een traumatisch verleden. Dat maakt het werk uitdagend en veelzijdig. 

In oktober 2016 ben ik, na een aantal jaar bij een specialistische jeugdzorg instelling in Noord Holland, gestart bij MEE Rotterdam Rijnmond. Ik ben nu alweer een hele tijd werkzaam in wijkteam Oude Noorden. Naast de enorme cultuurshock van Noord-Holland inruilen voor Rotjeknor, was het brede, generalistische werken ook best een omslag. Ik was gewend zeer specialistisch te werken, met duidelijke kaders en een vaste methodiek.

Out of the box
Zoeken in het nieuwe werken van het wijkteam heeft voor mij nu ook plaatsgemaakt voor ruimte voelen om je professionaliteit en ervaring in te zetten en out of the box te denken. Daarmee bedoel ik dat geen enkele aanmelding jeugd hetzelfde is, hetzelfde vraagt en hetzelfde verloopt. Ik ervaar ruimte en daarmee ook kracht om aan te sluiten bij hetgeen het gezin of het kind nodig heeft. Niet tijdens een groot overleg met alle betrokkenen praten over passende interventies in het gezin, maar je richten op moeder die aan dezelfde tafel zit en haar in haar kracht en verantwoordelijkheid zetten omdat zij haar kind toch echt het beste kent.

Bij de één mag je na drie maanden pas echt op de bank zitten thuis (of nooit), bij de ander word je met open armen ontvangen of moet je vanwege onveiligheid direct handelen.

Het verschil maken
Onze taak als cliëntondersteuner in het wijkteam is wel aan het verschuiven. De onafhankelijkheid is in het gedrang gekomen, mede doordat we ook arrangementen voor specialistische hulp gingen indiceren. Toch zie ik nog steeds de ruimte om in je basisattitude als medewerker van MEE wel het verschil te maken. Samen, naast en met het gezin een traject uitstippelen en met elkaar antwoorden zoeken. Bij de één wat meer sturend dan de ander en helaas soms bij onveiligheid ook je rol zien verschuiven naar meer overname en opschaling.

De doelgroep van MEE is breed, heel breed. Om deze brede doelgroep te kunnen bedienen zijn er gelukkig ook tal van disciplines buiten en binnen MEE waar ik vaak mee te maken heb. Dit zijn onmisbare schakels. Ik denk aan SportMEE, het Wlz-team of de Zorg- en onderwijsspecialisten.
 
Overall kan ik zeggen dat het afstemmen op het niveau of de beperking van de cliënt, al de helft van het werk is. Niet kijken vanuit het probleem, maar rekening houdend met de beperking, uitkijken naar eigen, passende oplossingen. Desnoods met picto’s.
Terug naar het jaarbericht
MEE
Boompjes 554
3011 XZ ROTTERDAM
Infolijn 010 282 11 11
(ma-vr 9-12 uur)
Secretariaat 010 282 11 44
secretariaat@meerotterdam.nl
Kantoor open ma. t/m vr. 9.00 - 17.00
Bereikbaarheidsinformatie
Volg ons:
Facebook   Linkedin   Instagram
Reageren